Επιμέλεια άρθρου: Vagedim
Πηγή: Αθέατη γνώση
17 Οκτωβρίου 2013
Η μυστηριώδης εξάπλευρη θύελλα στο βόρειο πόλο του Κρόνου έχει γοητεύσει από καιρό τους αστρονόμους.
Το εξάγωνο είναι περίπου 15.000 μίλια (25.000 χιλιόμετρα) - αρκετά μεγάλο για να χωρέσει μέσα σχεδόν τέσσερις πλανήτες.
Αλλά μέχρι τώρα, οι εικόνες που ελήφθησαν από αυτό ήταν σε υπέρυθρα μήκη κύματος, και παρουσίαζαν ψευδοαποχρώσεις του κόκκινου, πορτοκαλί και πράσινο.
Τώρα το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη για πάνω από εννέα χρόνια, έχει συλλάβει το βόρειο εξάγωνο στα αληθινά, απίστευτα χρώματά του.
Αυτή η παλιότερη, χρωματιστή σύνθετη εικόνα - εμφανίζει ψευδές αποχρώσεις - και έχει δημιουργηθεί από τις πρώτες εικόνες που ελήφθησαν από το Cassini από απόσταση 379.268 μίλια μακριά.
Το εξάγωνο είναι περίπου 15.000 μίλια (25.000 χιλιόμετρα) - αρκετά μεγάλο για να χωρέσει μέσα σχεδόν τέσσερις πλανήτες.
Το σύνθετο χρώμα έχει δημιουργηθεί από τις ακατέργαστες εικόνες που ελήφθησαν από το Cassini από απόσταση 379.268 μίλια μακριά.
Δείχνει την παράξενη γεωμετρική δομή του εξαγώνου, παράλληλα με την εντυπωσιακή παραλλαγή σε αποχρώσεις γύρω απο το βόρειο ημισφαίριο του Κρόνου.
Δείτε το βίντεο
Δείτε το βίντεο
Αυτή η εντυπωσιακή, που προκαλεί ίλιγγο, ψευδώς έγχρωμη εικόνα από την αποστολή του Cassini της NASA αναδεικνύει τις θύελλες στο βόρειο πόλο του Κρόνου
Οι επιστήμονες μελετούν τώρα τον τυφώνα για να αποκτήσουν επίγνωση στους τυφώνες στη Γη, οι οποίοι τρέφονται απο τα ζεστά νερά του ωκεανού.
Και ένας επίγειος τυφώνας και η βόρεια πολική δίνη του Κρόνου έχουν ένα κεντρικό μάτι χωρίς σύννεφα ή πολύ χαμηλά σύννεφα.
Άλλα παρόμοια χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν υψηλού σχηματισμού σύννεφα διαμορφώνοντας έναν τοίχο ματιών, άλλα υψηλά σύννεφα που κινούνται σπειροειδώς γύρω από το μάτι, και μια αντίθετη προς τη φορά των δεικτών του ρολογιού περιστροφή στο βόρειο ημισφαίριο.
Μια σημαντική διαφορά μεταξύ των τυφώνων είναι ότι ο ένας στον Κρόνο είναι πολύ μεγαλύτερος από ό, τι οι αντίστοιχοι του στη Γη και γυρίζει εκπληκτικά γρήγορα.
Κατά τον Κρόνο, ο άνεμος φυσάει στον τοίχο ματιών πάνω από τέσσερις φορές γρηγορότερα από τους τυφώνες στη Γη.
Δημοσίευση σχολίου