Το Ινστιτούτο του Ναού (Temple Institute), γνωστό στα Εβραϊκά ωςMachon HaMikdash, είναι μια οργάνωση στο Ισραήλ που έχει ως επίκεντρο την προσπάθεια για το κτίσιμο του τρίτου Ιουδαϊκού Ναού στην Ιερουσαλήμ
(σχετικά άρθρα ΕΔΩ). Το Ινστιτούτο έχει καταφέρει να κατασκευάσει με γνήσια υλικά, όπως αναφέρονται στην Π. Διαθήκη, αυθεντικά αντικείμενα που θα χρησιμεύσουν όταν θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει ο τρίτος ναός. Ο μακροπρόθεσμος στόχος του Ινστιτούτου είναι να οικοδομήσει το τρίτο εβραϊκό ναό στο Όρος του Ναού, στην περιοχή που βρίσκεται ο Θόλος του Βράχου, και να επαναφέρει τις ιουδαϊκές τελετουργικές θυσίες. Φιλοδοξεί ο στόχος αυτός να επιτευχθεί μέσα από τη μελέτη της κατασκευής του Ναού και των τελετουργικών και μέσω της δημιουργίας αυθεντικών τελετουργικών αντικειμένων, ενδυμάτων και σχεδίων του κτιρίου που προορίζονται για άμεση χρήση σε περίπτωση που οι συνθήκες επιτρέψουν την ανοικοδόμηση του ναού.
Ιδρύθηκε και διευθύνεται από το ραβίνο Yisrael Ariel, (πρώτη και δεύτερη φωτογραφία πάνω), πρώην αλεξιπτωτιστή του πολέμου των 6 ημερών. Ο τωρινός Γενικός Διευθυντής του είναι ο Dovid Shvartz, και επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος είναι ο ραβίνος Chaim Richman(δεύτερη φωτογραφία). Ο ραββίνος Ariel Yisrael, ιδρυτής του Ινστιτούτου δεν είναι κάποιος ασήμαντος, γραφικός ή απλά «αντιδραστικός» ραβίνος. Στον Yisrael απονεμήθηκε το 20008, από το Ισραηλινό Υπουργείο Παιδείας το "Βραβείο του Ιουδαϊκού Πολιτισμού".
Σχ. ΚΟ: To Όρος του ναού (The Temple Mount και στα εβραϊκά Har haBáyith), στα αραβικά λέγεται Χαράμ αλ-Σαρίφ (Haram Ash-Sharif). Βρίσκεται στην καρδιά του αραβικού τομέα της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ και είναι ο ιερότερος τόπος του Ισλάμ, μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα. Σύμφωνα με την ισλαμική παράδοση, ο «Θόλος του Βράχου», κτίστηκε το 691 μ.Χ., και αποτελεί το σημείο από το οποίο ο Μωάμεθ ανέβηκε στον Παράδεισο, με την συνοδεία του Άγγελου Γαβριήλ. Στο νότιο τμήμα του βρίσκεται το Τέμενος Αλ-Ακσά και στο κέντρο του τοποθετείται ο Θόλος του Βράχου. Ολόκληρη η περιοχή του Χαράμ αλ-Σαρίφ είναι ιερή και η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε μουσουλμάνους. Για τους Εβραίους στο σημείο αυτό βρισκόταν ο περικαλλής Ναός του Σολομώντα, που καταστράφηκε από τον Ναβουχοδονόσορα το 586 π.Χ. Στον ίδιο χώρο στη συνέχεια χτίστηκε ο Δεύτερος Ναός, ο οποίος καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 70 μ.Χ. Για τους Ορθόδοξους Εβραίους αυτός είναι ο τόπος όπου θα φτάσει ο‘Μεσσίας’ και ως εκ τούτου η παράδοσή του στους μουσουλμάνους είναι ανήκουστο ενδεχόμενο. Το «Όρος του Ναού» ή Χαράμ αλ-Σαρίφ έχει και τεράστια εθνική σημασία. Η κατάκτηση του Δυτικού Τείχους ή Τείχους των Δακρύων («κοτέλ» στα εβραϊκά) το 1967 θεωρήθηκε τεράστιο εθνικό κατόρθωμα. (δες άρθρο Μπορεί να κτιστεί ο Τρίτος Ναός στην Ιερουσαλήμ χωρίς να γκρεμισθεί ο "Θόλος του Βράχου"; )
Στις 25 Μαρτίου, τη δεύτερη ημέρα του μήνα Νισάν, του πρώτου των μηνών μας, από 17:00-23:00, ώρα Ισραήλ, το Διεθνές Τμήμα του Ινστιτούτου του Ναού θα φιλοξενήσει την τρίτη ετήσια Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Όρος του Ναό και θα καλύψει σε απευθείας σύνδεση μέσω Streaming Video το εξάωρο Happening!
Οι επισκέπτες θα είναι:
Moshe Feiglin, επικεφαλής της παράταξης Manhigut Yehudit, (Εβραϊκή Ηγεσία) του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ, και υποστηρικτής του Όρους του Ναού. Ο Moshe θα επικεντρωθεί στο θέμα του Ακτιβισμός του Όρους του Ναού και δυνατότητες για κοινοβουλευτική νομοθεσία για την διασφάλιση του δικαιώματος για εβραϊκή προσευχή στο Όρος του Ναού.
Ο kohen, λόγιος του Τορά και συγγραφέας, Ραβίνος Nachman Kahana, ο οποίος θα παραθέσει τις πνευματικές γνώσεις του για τον Ιερό Ναό και το Όρος του Ναού από την άποψη της Τορά και μιλώντας από την προσωπική του σχέση ως kohen (kohen είναι η εβραϊκή λέξη για τον ιερέα. Οι kohanim θεωρούνται σήμερα οι απόγονοι των ιερέων, που μόλις χτιστεί ο τρίτος ναός θα αναλάβουν και πάλι τα καθήκοντα του ιερέα που τώρα δεν εκτελούνται).
Ο Yisrael Medad, Διευθυντής του Εκπαιδευτικού Προγραμματισμού και Πληροφοριών και του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μεναχέμ Μπεγκίν και βετεράνος ακτιβιστής του Όρους του Ναού. Ο Yisrael θα αναλύσει το ρόλο των μέσων ενημέρωσης στην παρουσίαση του ακτιβισμού του Όρους του Ναού και τον αγώνα για την επίτευξη της ελευθερίας των Εβραίων για λατρεία στο Όρος του Ναού, με την εγγύηση της ισραηλινής νομοθεσίας.
Θα υπάρχει ζωντανή μουσική από τον Yehudah Katz και την μπάντα του.
Ο Hillel Richman και ο Frankie Snyder, ανώτερα μέλη του έργουTemple Mount Sifting θα παρουσιάσουν μια αρχαιολογική εξερεύνηση για τις συναρπαστικές σχετικές ανακαλύψεις του περασμένου έτους για το Όρος του Ναού και τον Ιερό Ναό. Και οι δύο τους ασχολούνται για χρόνια με την ανακάλυψη των πιο σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων από το Ιερό Όρος μέχρι σήμερα.
Η Tziporra Felitz, πρωτοπόρος στην παρουσία των γυναικών στο Όρος του Ναού.
Ο Ραβίνος Mois Navon από την οργάνωση Ptil Tekhelet, που κατασκευάζει τα βιβλικά μπλε techelet dyet, που χρησιμοποιούνται στα tzitziyot, (τελετουργικά κρόσσια) και τα ιερατικά ενδύματα.
Γιατί 25η Μαρτίου;
Η Rosh Chodesh, η πρώτη ημέρα του εβραϊκού μήνα Νισάν, πέφτει Σάββατο αυτό το έτος, έτσι οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 25 Μαρτίου, την 2η του μήνα Νισάν.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή
Δημοσίευση σχολίου