Η Εβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα τη Δευτέρα, την επομένη των εκλογών, απέστειλε στα μέλη της ένα λακωνικό, πραγματικά e-mail για την είσοδο της Χρυσής Αυγής στο κοινοβούλιο που με ένα ποσοστό 7 τοις εκατό των ψήφων κερδίζει 21 έδρες στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Ερωτηθείς σχετικά με το πρώτο, μετεκλογικό βήμα που πρέπει να ληφθεί από το κόμμα του, ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος - ο ιδρυτής και πρόεδρος της Χρυσής Αυγής - απάντησε: "Όλη αυτή η παράνομη μετανάστευση θα πρέπει να σταματήσει. Οι ξένοι θα πρέπει να φύγουν - πρέπει να φύγουν».
Η έκρηξη οργής μετά τις εκλογές έχει αφήσει τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα - και πολλοί άλλους – μέσα σε σύγχυση. Δεν είναι δύσκολο να διαβάσει κανείς τα σημάδια της ανησυχίας για την άνοδο του εξτρεμισμού στη χώρα. Αν και τα φασιστικά κόμματα δεν είναι κάτι νέο στο πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα, η τρέχουσα οικονομική κρίση της χώρας έχει προκαλέσει έναν άνευ προηγουμένου αριθμό αγανακτισμένων πολιτών που στρέφονται σε εξτρεμιστικές πολιτικές.
Περίπου 750.000 ψηφοφόροι (σχ. ΚΟ: 440.894 είναι στην πραγματικότητα, οι ψήφοι της Χ.Α.) στην Ελλάδα ψήφισαν για ένα κόμμα που εκφράζει ρητά νεοναζιστικά συναισθήματα, και που τραγουδάει δημόσια ναζιστικά τραγούδια και μιλάει ανοιχτά για ναζιστικά σύμβολα.
Ο Δαυίδ Σαλτιέλ, πρόεδρος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου στην Ελλάδα των Εβραϊκών Κοινοτήτων, εξέδωσε μια προσεκτική δήλωση μετά τις εκλογές, λέγοντας ότι "η εβραϊκή κοινότητα εξετάζει την κατάσταση."
Ο Δαυίδ Σαλτιέλ, πρόεδρος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου στην Ελλάδα των Εβραϊκών Κοινοτήτων, εξέδωσε μια προσεκτική δήλωση μετά τις εκλογές, λέγοντας ότι "η εβραϊκή κοινότητα εξετάζει την κατάσταση."
(Σχ. ΚΟ: Ο Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας Δαυίδ Σαλτιέλ είναιξάδελφος εξ αγχιστειας του πρώην Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί).
Μιλώντας από τη Θεσσαλονίκη σε τηλεφωνική συνομιλία, ο Σαλτιέλ πρόσθεσε ότι έμεινε έκπληκτος από τον αριθμό των ψήφων που έλαβε η Χρυσή Αυγή. "Στις τελευταίες εθνικές εκλογές, δεν πέρασαν το όριο, αλλά σε αυτές τις εκλογές, οι ψηφοφόροι ενώθηκαν σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας για τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας, και βοήθησαν τα μικρά κόμματα."
Στον απόηχο των εκλογών, θα είναι δύσκολο για οποιοδήποτε από τα κόμματα να συνδυάσουν έναν συνασπισμό, και έτσι ένας δεύτερος γύρος εκλογών είναι πιθανός. Ο Σαλτιέλ δεν βρίσκει το σενάριο τρομακτικό. "Πρέπει να υπάρχει μια άλλη ψηφοφορία, ελπίζουμε ότι οι Έλληνες θα το σκεφτούν και ότι το επίπεδο της στήριξης για την Χρυσή Αυγή θα μειωθεί. Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι το κοινοβούλιο θα απομονώσει την άκρα δεξιά. Εξετάζουμε την κατάσταση.. Οι Έλληνες δεν φοβούνται, και η δημοκρατία θα συνεχιστεί. "
Ο Σαλτιέλ πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή, η Χρυσή Αυγή δεν βγαίνει εναντίον των Εβραίων. Αντ 'αυτού, επιτίθεται σεμετανάστες. Βέβαια, είναι ακροδεξιοί, και θα πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση και να δούμε πώς η δημοκρατία στην Ελλάδα θα ασχοληθεί με αυτό. Δεν υπάρχει. κανένας λόγος για ανησυχία. "
(Σχ. ΚΟ: Σημειώνεται ότι το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο είχε εκφράσει "την ανησυχία του" για την προσχώρηση των Α. Γεωργιάδη- Μ. Βορίδη στη Νέα Δημοκρατία, "οι οποίοι", κατά την δήλωση, "στο παρελθόν είχαν εκφράσει ή ταυτιστεί με προσβλητικές για τους Εβραίους απόψεις". Βλ. απάντηση Σαμαρά και απάντηση Βορίδη στην ιστοσελίδα του Ζαν Κοέν).
Η εβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα αποτελείται από 5.000 άτομα. Οι περισσότεροι είναι κοσμικοί ή παραδοσιακοί και μόνο λίγοι κυκλοφορούν δημόσια με εμφανή εβραϊκά σύμβολα. Ένας από αυτούς είναι ο απεσταλμένος της Χαμπάντ στη Θεσσαλονίκη, οYoel Kaplan. "Ως κάποιος που φοράει Χασιδικά ρούχα στο δρόμο έχω συναντήσει κάποιες δυσάρεστες λέξεις, αλλά όχι πράξεις», λέει ο Kaplan.
(Σχ. ΚΟ: Ο Αρχιραβίνος Yoel Kaplan -δεξιά στην φωτογραφία- έχει έδρα την Θεσσαλονίκη και φέρεται ως ραβίνος της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου. Πέρσι, κατά την αναγνώριση του Ιουδαϊσμού ως επίσημη θρησκεία στην Αλβανία, ο Kaplan, φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα Gazeta Shqiptare πως κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου «οι Σέρβοι ήταν αυτοί που σκότωσαν τους Εβραίους ενώ οι Αλβανοί τους προστάτεψαν».
Μετά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης την Κυριακή, λέει, "οπαδοί της Χρυσής Αυγής στη Θεσσαλονίκη βγήκαν στους δρόμους, και έγινε χαμός. Δεν εγκαταλείπω τους δρόμους -. Όταν πρέπει να πάω έξω, βγαίνω έξω. Κυρίως, η απειλή είναι μέσω λεκτικής βίας. Αυτό δεν έχει καμία σημασία, για μένα ".
Ο Kaplan επιμένει ότι η παρουσία της Χρυσής Αυγής έχει περιοριστεί πρόσφατα σε πορείες στους δρόμους, αν και αναγνωρίζει ότι τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν υπάρξει περιστατικά εμπρησμού εναντίον συναγωγών στην Κέρκυρα και αλλού.
"Τώρα, τα μέλη της Χρυσής Αυγής αισθάνονται ενδυναμωμένα», λέει, "και δεν μπορείτε να αγνοήσετε τη νεο-ναζιστική ατμόσφαιρα που θερμαίνεται εδώ. Σε μια από τις πορείες δρόμου, κάποιος μου είπε κάτι σαν, "Εσείς οι Εβραίοι ελέγχετε τα πάντα εδώ". Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, ως κύρια ατζέντα τους είναι οι επιθέσεις σε μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα από χώρες της Αφρικής και τα βαλκανικά κράτη, και αυτό συμβαίνει επειδή τα σύνορα είναι ανοιχτά. Δεν φαίνεται να υπάρχει ρεύμα μνησικακίας εναντίον των Εβραίων".
Η Νέλλη Καπόν, γνωστή μορφή στην εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, πιστεύει η άνοδος της άκρας δεξιάς προέρχεται από την οργή που ένιωσαν πολλοί πολίτες στην Ελλάδα κατά των παρανόμων μεταναστών. Πάντως, είναι δύσπιστη όσον αφορά τις προθέσεις της Χρυσής Αυγής σχετικά με τον εβραϊκό πληθυσμό της χώρας. "Το κόμμα δεν είναι εναντίον των Εβραίων τώρα, αλλά αυτό είναι ένα ναζιστικό κόμμα, και δεν προσπαθούν να κρύψουν", λέει.
Συζητώντας για παλαιότερες δραστηριότητες και ατζέντες άλλων δεξιών κομμάτων στην Ελλάδα, η Καπόν σημειώνει ότι η Χρυσή Αυγή έχει μια πολύ πιο ακραία, βίαιη λεκτικά πλατφόρμα. «Η Χρυσή Αυγή είναι πολύ πιο εξτρεμιστική και τώρα έχει κερδίσει 21 έδρες στο κοινοβούλιο», λέει.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου