Pages

Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

ΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΑΜΨΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο άρθρο είναι προϊόν διαδικτυακής έρευνας από την Αθέατη Γνώση.


Επιμέλεια άρθρου: Vagedim

Πηγή: Αθέατη γνώση

27 Ιουνίου 2023


Ο Μέγας Κωνσταντίνος φέρνει την Πόλη ως δώρο στη Μητέρα του Θεού. Ψηφιδωτό πάνω από την είσοδο της Αγίας Σοφίας. Οι γονείς του Σαμψών είχαν συγγένεια με τους απογόνους του αυτοκράτορα Αγίου Κωνσταντίνου του Μεγάλου.

Το κτήριο του Αγίου Σαμψών στην Κωνσταντινούπολη όπως υπήρχε εκείνη την εποχή.

Ακόμη και μετά θάνατον, ο άγιος φροντίζει το νοσοκομείο του. Έτσι επανειλημμένα εμφανιζόταν και τιμωρούσε τους οικονόμους του σπιτιού και τους τιμωρούσε αν ξεχνούσαν τα καθήκοντά τους.

Στην Κωνσταντινούπολη, τη βυζαντινή εποχή, ανάμεσα στις εκκλησίες της Αγίας Σοφίας και της Αγίας Ειρήνης, υπήρχε το πρώτο θεραπευτήριο στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο μέχρι τον 13ο αιώνα ήταν το μεγαλύτερο στον κόσμο. Υπήρχε μέχρι το 1445 όταν καταστράφηκε από πυρκαγιά.

Ανάμεσα στις δύο εκκλησίες υπήρχε μια πλατιά λεωφόρος, στην οποία ο Ιουστινιανός είχε κτίσει τον ξενώνα του Σαμψών, τον οποίο συχνά αναφέρουν τα Βυζαντινά χρονικά.

Φωτό κάτω: Τα ερείπια αυτού του μεγάλου κτιρίου, που είχε μια αυλή με κιονοστοιχίες όπου ανασκάφηκαν νότια της Αγίας Ειρήνης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


Ερείπια δομής κοντά στην Αγία Ειρήνη που εικάζεται ότι είναι από το Νοσοκομείο του Σαμψών


Ο υπεύθυνος μιας πρόσφατης ανασκαφής Φερουντούν Οζγκιουμούς εικάζει ότι η τοποθεσία ήταν «Επισκοπικό Μέγαρο».

Ο διευθυντής του Μουσείου της Αγίας Σοφίας εκείνη την εποχή, Μουζαφέρ Ραμαζάνογλου, ανέσκαψε για πρώτη φορά το ιστορικό κτήριο τη δεκαετία του 1940 πιστεύοντας ότι εκεί βρισκόταν το νοσοκομείο του Σαμψών.



Λιθογραφία του Αγίου Σαμψών του Φιλόξενου, 1893. Μετά τον θάνατο του αγίου έγιναν πολλά θαύματα, μεταξύ των οποίων και θεραπείες.


Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης 
"İstanbul Arkeoloji Müzeleri.9- X-XI. "

Ανάγλυφο του Αγίου Σαμψών που χρονολογείται στον 5ο αιώνα (Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης)



Καθεδρικός ναός του Αγίου Σαμψών του Ξενοδόχου (Sampsonievskiy) στο Vyborg, την επισκοπή της Αγίας Πετρούπολης.

Στη Ρωσία, οι εικόνες των Αγίων αναργύρων έτυχαν ευρείας λατρείας. Έτσι ο Άγιος Σαμψών ο Ξενοδόχος ήταν σεβαστός ως προστάτης των ξενώνων και των νοσοκομείων. Το όνομά του έγινε ιδιαίτερα γνωστό κατά τη διάρκεια του Βόρειου Πολέμου, αφού η νίκη της Πολτάβα έπεσε την ημέρα της μνήμης του στις 27 Ιουνίου 1709, γι' αυτό ανεγέρθηκε εκκλησία στην Αγία Πετρούπολη στο όνομα του Σαμψών του Ξενοδόχου, η οποία έλαβε το καθεστώς ενός καθεδρικού ναού προς τιμήν της 200ης επετείου αυτής της εκδήλωσης.

Προς τιμή του Αγίου Σαμψών, πολλές εκκλησίες έχουν χτιστεί στη Ρωσία, για παράδειγμα, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Σαμψών του Ξενοδόχου (Sampsonievskiy) στο Vyborg, την επισκοπή της Αγίας Πετρούπολης.


Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Σαμψώνα (ρωσ. Сампсониевский собор) είναι η παλαιότερη σωζόμενη εκκλησία στην Αγία Πετρούπολη . Βρίσκεται στις βόρειες παρυφές της πόλης και δίνει το όνομά του στη λεωφόρο Sampsonievsky. Φήμες λένε ότι ήταν στην εκκλησία του Αγίου Σαμψών που η Αικατερίνη Β' της Ρωσίας παντρεύτηκε κρυφά τον Γκριγκόρι Ποτέμκιν το 1774.

Η αρχική ξύλινη εκκλησία χτίστηκε το 1710 για να τιμήσει τον Σαμψών τον Φιλόξενο . Ήταν την ημέρα της γιορτής αυτού του αγίου που ο Μέγας Πέτρος νίκησε τον Κάρολο XII της Σουηδίας στη Μάχη της Πολτάβα . Η υπάρχουσα εκκλησία χτίστηκε υπό την αυτοκράτειρα Άννα σε σχέδιο του Pietro Antonio Trezzini . Καθαγιάστηκε το 1740.  Η αρχική εκκλησία είχε μόνο έναν τρούλο. οι τέσσερις θυγατρικοί θόλοι προστέθηκαν το 1761.

Λιθογραφία του Αγίου Σαμψών του Φιλόξενου, 1893. Μετά τον θάνατο του αγίου έγιναν πολλά θαύματα, μεταξύ των οποίων και θεραπείες.

Εικόνα του Αγίου στο Μοναστήρι της Μιλέσεβα (σερβικά: Милешева/Mileševa) είναι σερβικό ορθόδοξο μοναστήρι του 13ου αιώνα κοντά στο Πριγιέπολιε, στη νοτιοδυτική Σερβία.


Πηγή: Αθέατη γνώση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου