Εκτακτο Δελτίο

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΣΤΑΤΙΝΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣΕπιμέλεια άρθρου: Vagedim 
Πηγή: Αθέατη γνώση
25 Σεπτεμβρίου 2013Μεταξύ έξι και επτά εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνουν φάρμακα κάθε μέρα για να μειώσουν'''' την κακή χοληστερόλη στο αίμα.
Όμως, μετά την έναρξη της θεραπείας, ορισμένοι ασθενείς παραπονιούνται ότι η μνήμη τους έχει πληγεί.
Πέρυσι, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), επέμεινε μια λίστα όλων των κατασκευαστών σε παρενέργειες τους, και ότι οι στατίνες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γνωστική λειτουργία.
Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Bristol εξέτασαν τα αποτελέσματα των δύο συχνότερα συνταγογραφούντων στατινών - πραβαστατίνη και ατορβαστατίνη - σε αρουραίους.
Η πραβαστατίνη, με την εμπορική ονομασία Pravachol, βρέθηκε να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην εργασία και την αναγνώριση μνήμης.
Ωστόσο, η ατορβαστατίνη, με την επωνυμία Lipitor, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.
Η μελέτη διαπίστωσε αρνητικές επιπτώσεις της πραβαστατίνης στη μνήμη που θα μπορούσε να αναστραφεί με τη διακοπή του φαρμάκου.

Ο Neil Marrion, καθηγητής νευροεπιστήμης στο σχολείο του Μπρίστολ της Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε:'' Αυτό το εύρημα είναι νέο και πιθανόν αντανακλά τόσο τις ανέκδοτες αναφορές και τις συμβουλές της FDA .
'' Ωστόσο, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση μεταξύ της στατίνης και της γνωστικής λειτουργίας, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες.''
Η έρευνα εξέτασε δυσμενείς επιπτώσεις στη μνήμη από προβλεπόμενα φάρμακα στατίνης, που χρησιμοποιούνται για να μειώσουν τη χαμηλής-πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL) στο αίμα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν την απόδοση των αρουραίων για απλή μάθηση και τα καθήκοντα της μνήμης ήταν μειωμένα κατά τη λήψη πραβαστατίνης, αλλά οχι της ατορβαστατίνης.
Οι αρουραίοι υπέστησαν αγωγή ημερησίως με πραβαστατίνη ή ατορβαστατίνη για 18 ημέρες.
Τα τρωκτικά δοκιμάστηκαν σε μια απλή εργασία μάθησης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία, στην οποία έπρεπε να μάθουν πού να βρουν τροφή ως ανταμοιβή.
Οι αρουραίοι που εκτελούσαν επίσης μία εργασία η οποία μετρούσε την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν ένα αντικείμενο που προηγουμένως είχαν συναντήσει, την τελευταία ημέρα της αγωγής και μιας εβδομάδας αφότου τελείωσε.
Η πραβαστατίνη έτεινε να βλάψει τη μάθηση κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών της θεραπείας, αν και αυτό αντιστράφηκε πλήρως μόλις σταμάτησαν οι αρουραίοι τη λήψη του φαρμάκου.
Στο νέο στόχο διάκρισης αντικειμένουη μνήμη αναγνώρισης αντικειμένου εξασθένισε και επηρεάστηκε από την πραβαστατίνη.
Δεν παρατηρήθηκαν επιδράσεις για την ατορβαστατίνη σε κανέναν στόχο.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα η λήψη στατινών μπορεί να οδηγήσει και σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που λάμβαναν το διαδεδομένο φάρμακο κατά της χοληστερόλης, αντιμετώπιζαν κατά 27% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη.

atheatignosi
Andromeda5 LeagueOfLegends

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2013 ΑΘΕΑΤΗ ΓΝΩΣΗ
Powered byBlogger