Εκτακτο Δελτίο

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Θρησκευτικό κτίριο του 5ου αι. μ.Χ αποκάλυψε η νεροποντή


Ένα μικρό τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου που βρέθηκε στην παραλία Λιβανάτες , σε απόσταση 70 χλμ. από τη Λαμία, έπειτα από ισχυρή νεροποντή, έγινε η αφορμή για την αποκάλυψη χριστιανικής βασιλικής που χρονολογείται τον 5ο αιώνα μ.Χ.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό θρησκευτικό κτιριακό σύνολο με εντυπωσιακά και περίτεχνα ψηφιδωτά που απεικονίζουν πολύχρωμα γεωμετρικά, φυτικά και ζωικά θέματα.


Παράλληλα, η επιγραφή που βρέθηκε στα ελληνικά, «ΥΠΕΡ EYXHC ΚΕ CΩΤΗΡΙΑC… / ΕΑΥΤΟΥ ΚΕ ΠΑΝΤΟC ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ [ΑΥΤΟΥ]… / Ο ΘΑΥΜ (ΑCΙΩΤΑΤΟC) ΕΚ ΘΕΜΕΛΙΩΝ EKTICEN», οδήγησε τους αρχαιολόγους στην παραδοχή της υπόθεσης ότι πρόκειται για χριστιανική βασιλική.

Υπεύθυνος της έρευνας που διεξάγεται από την 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, είναι ο αρχαιολόγος δρ Γεωργίου Κακαβά, ο οποίος ανακοίνωσε σε ομιλία του στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο:

«Η υψηλή τέχνη και η στερεή τεχνική των ψηφιδωτών σε συνδυασμό με την εκπληκτική ποικιλοχρωμία και τη φυσιοκρατική απόδοση των θεμάτων τους, μας οδηγούν να αποδώσουμε την κατασκευή τους σε τεχνίτες, ψηφιδογράφους και ψηφοθέτες, μέλη ενός καλά οργανωμένου εργαστηρίου, που δρούσε πιθανότατα στην ευρύτερη περιοχή κατά τη διάρκεια του 5ου αιώνα».

Η ανασκαφή, που έγινε το 2009 αποκάλυπτε καθημερινά, πολύχρωμα ψηφιδωτά δάπεδα υψηλής τέχνης, αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, πως η κατάρρευση της βασιλικής αποδίδεται σε σεισμό του 551 μ.Χ, όπως περιγράφει σε κείμενα του ο ιστορικός Προκόπιος.

Ένας ισχυρός σεισμός που προκάλεσε ένα από τα μεγαλύτερα καταγεγραμμένα μετασεισμικά θαλάσσια κύματα, εξαιτίας του οποίου βυθίστηκαν στη θάλασσα πόλεις, χωριά και σπουδαία οικοδομήματα αυτών.πηγη:on-news.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2013 ΑΘΕΑΤΗ ΓΝΩΣΗ
Powered byBlogger