Εκτακτο Δελτίο

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΠΑΘΗ


Μεγάλος αθλητισμός και θρησκευτικά πάθη

Η FIFA έχει άρει την απαγόρευση για τις εμφανίσεις των γυναικών με τα μουσουλμανικά καλύμματα κεφαλής την περασμένη εβδομάδα. Προηγουμένως, θεωρόταν ότι τα καλύμματα αυτά είναι ανασφαλή λόγω των καρφίτσων. Ωστόσο τα μαντήλια με αυτοκόλλητα δεν εμποδίζουν καθόλου τις αθλήτριες.

Τώρα, πολλές ασιατικές ποδοσφαιρικές ομάδες γυναικών, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα παγκόσμια πρωταθλήματα, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων. Ίσως στο Λονδίνο κιόλας, θα δούμε στο γήπεδο γυναίκες με τις μαντίλες.
Η απαγόρευση των θρησκευτικών ενδυμασιών στους Αγώνες είχε αρθεί ακόμα στο Πεκίνο, αλλά μόνο στους αγώνες στίβου. Η δρομέας Ροκάγια αλ Γκάσρα από το Μπαχρέιν είχε εμφανιστεί με ειδική μπλούζα και το χιτζάμπ (ισλαμικό πέπλο, hijab), και κέρδισε σε σπριντ. Ήταν ένα προηγούμενο, και τώρα σε τέτοιες μπλούζες θα εμφανιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι αθλήτριες από τη Σαουδική Αραβία
Ωστόσο, παρά τις αλλαγές, οι Γάλλοι εξακολουθούν να αντιτάσσονται στα θρησκευτικά σύμβολα στον αθλητισμό. Αυτό είναι αντίθετο με τους νόμους της Πέμπτης Δημοκρατίας,- είπε η Ευγενία Ομπίτσκινα, καθηγήτρια του Μοσχοβίτικου Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, ειδικός στα ζητήματα της Γαλλίας.
- Στη Γαλλία, είναι εξαιρετικά οξύ το πρόβλημα της αφομοίωσης των μεταναστών. Ως προς τον αριθμό των πιστών οι μουσουλμάνοι κατέχουν τη δεύτερη θέση στη Γαλλία – ο αριθμός τους ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια. Η μουσουλμανική θρησκεία έχει γίνει η δεύτερη ως προς τη σημασία της θρησκεία στη Γαλλία μετά την Καθολική, αφήνοντας πολύ πίσω τους προτεστάντιδες. Σε σχέση με αυτό έχει υιοθετηθεί ειδική στρατηγική αναγκαστικής ενσωμάτωσης στη γαλλική κοινωνία. Ο Νικολά Σαρκοζί ασχολόταν ενεργά με το πώς θα πρέπει να υποκινηθούν οι Γάλλοι-μουσουλμάνοι να γίνουν μέλη της γαλλικής κοινωνίας και να συμμερίζονται όλες της αξίες και τα έθιμά της. Από εδώ, ακριβώς πηγάζει ο Νόμος για την απαγόρευση στους πολίτες να φορούν όποιαδηποτε σύμβολα οποιωνδήποτε θρησκειών στους δημόσιους χώρους. Δεν γίνεται λόγος μόνο για τα χιτζάμπ, αλλά και για τους καθολικούς σταυρούς και τον εβραϊκό σκούφο.
Εν τω μεταξύ, η γενική τάση είναι ότι ο αθλητισμός γίνεται φιλικός προς τις εθνικές κουλτούρες. Παρόλα αυτά, η εμφάνιση των αθλητών δεν πρέπει να αποσπά την προσοχή από τους αγώνες και πολύ περισσότερο να εμποδίζει τον αθλητή,- θεωρεί ο αθλητικός σχολιαστής Γρηγκόρι Τβαλτβάτζε:
- Είναι δύσκολο να πει κανείς πόσο σημαντικό είναι να εμφανίζεσαι με μαντίλα. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια κολυμβήτρια από κάποια μουσουλμανική χώρα να βουτά, φορώντας το χιτζάμπ. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς θα επηρεάσει αυτό στην επίδοσή της. Απλώς, ο αθλητισμός, δυστυχώς, βγαίνει έξω από το πλαίσιο του καθαρού αθλητισμού και γίνεται πολιτική. Αυτό δεν είναι σωστό. Ο αθλητισμός είναι αθλητισμός. Ο αθλητισμός σημαίνει πρώτ’ απ’ όλα ομορφιά του ανθρώπινου σώματος και αποτέλεσμα.
Ο κώδικας ένδυσης, ωστόσο, υπάρχει. Για τις σκακίστριες, π.χ. η παραβίαση του είναι ισοδύναμη με την τεχνική ήττα. Επιτρέπονται μόνο οι φούστες κάτω από τα γόνατα, τα αυστηρά παπούτσια και, βέβαια, κανένα ντεκολτέ.

1 σχόλιο :

 
Copyright © 2013 ΑΘΕΑΤΗ ΓΝΩΣΗ
Powered byBlogger