(ΔΕΠΥ) = Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας.
Είναι ένα αίνιγμα για πολλές έγκυες γυναίκες να επιλέξουν μεταξύ αποκλεισμού απο τα ψάρια, προκειμένου να προστατεύσουν τα αγέννητα παιδιά τους από πιθανή έκθεση στον υδράργυρο, και τρώνε ψάρια χάρην της κατανάλωσης σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άλλα θρεπτικά συστατικά που προάγουν την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου . Αλλά μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine δείχνει ότι εμμένωντας σε ψάρια με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τις εγκύους να επιτύχουν το καλύτερο, όταν πρόκειται για την εξασφάλιση στα μωρά τους να γεννηθούν υγιή και ισχυρά.
Το 1993, οι ερευνητές από Το γυναικολογικό νοσοκομείο Brigham (BWH) και Πανεπιστήμιο της Βοστώνης της Σχολής Δημόσιας Υγείας έθεσαν ως στόχο να καθορίσουν τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στον υδράργυρο και την ανάπτυξη του εμβρύου, με τη συλλογή δειγμάτων απο μαλλιά από αρκετές εκατοντάδες γυναίκες που είχαν μόλις γεννήσει. Η ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ Susan Korrick, MD, και ο Δρ Sharon Sagiv, Ph.D., ζήτησε επίσης από τις μητέρες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που δείχνει την κατανάλωση ψαριών σε όλη την εγκυμοσύνη τους. Μετά από οκτώ χρόνια, η ομάδα ακολούθησε με τις μητέρες και τα παιδιά τους να συγκρίνουν τα πρότυπα κατανάλωσης ψαριών και με τα δύο ποσοστά υδραργύρου και τα ποσοστά της ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD) μεταξύ των παιδιών.
Μετά την ανάλυση, η ομάδα διαπίστωσε ότι, συνολικά, ο κίνδυνος της ΔΕΠΥ που σχετίζεται με προβλήματα συμπεριφοράς, ήταν υψηλότερη μεταξύ των παιδιών που γεννήθηκαν από μητέρες με υψηλά επίπεδα υδραργύρου που παρατηρήθηκε σε δείγματα απο τα μαλλιά τους.
ψάρια χαμηλά σε περιεκτικότητα υδραργύρου βρέθηκαν να μειώνουν τον κίνδυνο της ΔΕΠΥ
Από την άλλη πλευρά, οι μητέρες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έφεραν επίσης παιδιά με μειωμένο κίνδυνο ADHD που σχετίζονται με τις συνθήκες, που απεικονίζει τη σχετική σημασία της κατανάλωσης ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Το ψάρι φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου, ιδιαίτερα λόγω του ιχθυελαίου που έχει αποδειχθεί σε προηγούμενες μελέτες την προώθηση της ανάπτυξης του εγκεφάλου, η μελέτη δείχνει ότι η έξυπνη κατανάλωση ψαριών είναι κατάλληλή για τις έγκυες γυναίκες. «Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έγκυες γυναίκες όταν προσπαθούν να εξισορροπήσουν τα διατροφικά οφέλη της κατανάλωσης ψαριών με τα πιθανά μειονεκτήματα της χαμηλού επιπέδου έκθεση υδραργύρου, "εξήγησε ο Dr Korrick για τα ευρήματα. "Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι οι θρεπτικές ουσίες στα ψάρια είναι καλό για τον εγκέφαλο ενός αναπτυσσόμενου εμβρύου, αλλά οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου σε ορισμένα ψάρια αποτελούν κίνδυνο.« Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι τα ψάρια με υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου κατά μέσο όρο περιλαμβάνουν ο καρχαρίας, ο ξιφίας, το σκουμπρί και ο τόνος. Ψάρια με χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου περιλαμβάνουν το καλκάνι, ο μπακαλιάρος, και ο σολομός. Όπως πάντα, τα άγρια ψάρια είναι προτιμότερα απο τα εκτρεφόμενα ψάρια, και τα θρεπτικών συστατικά από τα άγρια ψάρια είναι γενικά ανώτερα, και το κρέας γενικά εκτίθενται σε λιγότερες τοξίνες. «Όλα τα ψάρια έχουν κάποια περιεκτικότητα σε υδράργυρο, αλλά υπάρχουν πολύ διαφορετικά επίπεδα», πρόσθεσε ο Δρ . Sagiv. "Η κατανάλωση ψαριών είναι καλό για σας, αλλά η κατανάλωση ψαριών που είναι πλούσια σε υδράργυρο δεν είναι."
atheatignosi.gr
Δημοσίευση σχολίου