Εκτακτο Δελτίο

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

ΡΩΣΙΑ: Απαγορευμένο ως ‘εξτρεμιστικό’ το t-shirt που γράφει «Ορθοδοξία ή Θάνατος!»


Δικαστήριο στη Μόσχα έκρινε ότι το T-shirt με τις λέξεις «Ορθοδοξία ή Θάνατος!» με ορθόδοξα σύμβολα και νεκροκεφαλές αποτελείεξτρεμιστική τέχνη και πρέπει να απαγορευτεί.

Το επαρχιακό δικαστήριο Lyublino της Μόσχας έλαβε μια καταγγελία από το Γραφείο του Εισαγγελέα μετά τα αποτελέσματα του ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στην ομάδα Antireligia στην ιστοσελίδα Vkontakte.ru όπου υπήρχε η εικόνα του T-shirt.
Το Ρωσικό Ομοσπονδιακό Κέντρο Εγκληματολογικής Έρευνας στο ρωσικό Υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε να συνταχθεί έκθεση εμπειρογνωμοσύνης με βάση κοινωνιολογικά, ψυχολογικά και γλωσσικά στοιχεία.
Οι εμπειρογνώμονες πρέπει να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως ποιο είναι το μήνυμα του T-shirt, αν η εικόνα αυτή στοχεύει στην υποκίνηση θρησκευτικής εχθρότητας, την προώθηση της αποκλειστικότητας, της ανωτερότητας ή κατωτερότητας των πολιτών βασίζοντας τη στάση τους απέναντι στη θρησκεία.
Πολλοί Ορθόδοξοι πιστοί φορούν τέτοια T-shirts. Ο ηγέτης του ροκ συγκροτήματος 'Alisa' Konstantin Kinchev το φοράει σε μερικές από τις συναυλίες του.
Τα t-shirts, που φέρουν το λογότυπο «Ορθοδοξία ή Θάνατος», έχουν σχεδιαστεί από τον Igor Miroshnichenko, πρώην undergroundκαλλιτέχνη και σχεδιαστή μόδας που έγινε Ορθόδοξος χριστιανός και φιλο-μοναρχικός. Έχουν ένα σταυρό, κρανία, κόκαλα και μαχαίρια.
Τα t-shirts φοριούνται από ορθόδοξους ακτιβιστές που διαμαρτύρονται για το συγκρότημα Pussy Riotτα μέλη του οποίου διώκονται για την εκτέλεση μιας «προσευχής» κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν μέσα στο Καθεδρικό Ναό του Σωτήρα Χριστού της Μόσχας, τον Φεβρουάριο. (το show με το τραγούδι - αηδία, που υποτίθεται,αποτελεί "διαμαρτυρία" για τους δεσμούς της ορθόδοξης εκκλησίας με τον Πούτιν- λέγεται 'holy shit" και μπορείτε να το δείτε εδώ). Τώρα, το Δικαστήριο της Μόσχας έκανε δεκτή την απόφαση ενός κατώτερου δικαστηρίου ότι το T-shirt με το λογότυπο είναι εξτρεμιστικό. Το λογότυπο βρίσκεται στον κατάλογο εξτρεμιστικής λογοτεχνίας και εξτρεμιστικών συνθημάτων, του ρωσικού Υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο περιλαμβάνει από μουσουλμανικά φονταμενταλιστικά υλικά έως φυλλάδια των Μαρτύρων του Ιεχωβά.
Πολλές δικαστικές υποθέσεις κατά του Miroshnichenko έχουν λάβει χώρα από το 2010. Όσοι φορούν το μπλουζάκι κινδυνεύουν μεδιώξεις, ωστόσο ένα άλλο δικαστήριο της Μόσχας πέρσι, έκρινε ότι το ίδιο λογότυπο, δεν είναι εξτρεμιστικό.
"Βγάζετε κανένα νόημα;", λέει ο Anatoly Pchelintsev, δικηγόρος θρησκευτικών δικαιωμάτων που εκπροσωπεί τον Miroshnichenko. "Δύο δικαστήρια στην ίδια πόλη: το ένα κρίνει ότι είναι εξτρεμιστικό, το άλλο κρίνει ότι δεν είναι."
Ο Miroshnichenko, ο οποίος γεννήθηκε το 1955, είναι μέλος μιας εθνικιστικής οργάνωσης που ονομάζεται Union of Orthodox BannerBearers. Στις 15 Μαρτίου, ένα μέλος της οργάνωσης που φορούσε το t-shirt με το «Ορθοδοξία ή Θάνατος» εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή “Let them Talk” με θέμα την διαμάχη σχετικά με την διαμαρτυρία του Pussy Riot και για το αν η μπάντα έκανε καλλιτεχνική και πολιτική δήλωση ή είναι ένοχη για βλασφημία. Τα μέλη της μπάντας Nadezhda Tolokonnikova και Maria Alyokhinaπαραμένουν προφυλακισμένες.
Η λαϊκιστική εφημερίδα Komsomolskaya Pravda ανέφερε το Φεβρουάριο ότι ένας ακτιβιστής με το t-shirt «Ορθοδοξία ή Θάνατος» ήταν παρών στις δημόσιες ακροάσεις στην Αγία Πετρούπολη κατά τη διάρκεια ενός προτεινόμενου νόμου κατά της «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας» που ψηφίστηκε στη συνέχεια. Η οργάνωση BannerBearers και υποστηρικτές τους ανάμεσα σε Ρώσους Ορθοδόξους κληρικούς υπερασπίζονται το λογότυπο ως μια πρόσκληση για πνευματικό στόχο και όχι κάλεσμα σε μάχη.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγές:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2013 ΑΘΕΑΤΗ ΓΝΩΣΗ
Powered byBlogger