Εκτακτο Δελτίο

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, δείχνει τα γεννητικά του όργανα!


ΔΕΙΤΕ: Ο πρόεδρος... δείχνει τα γεννητικά του όργανα! - Φωτογραφία 1Οργή στο κυβερνών κόμμα της Νοτίου Αφρικής αλλά και σάλο στην κοινή γνώμη έχει προκαλέσει ένα έργο τέχνης που εικονίζει τα γεννητικά όργανα του προέδρου Ζούμα.

Ένας πίνακας που εικονίζει τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα σαν νέο Λένιν αλλά με εκτεθειμένα τα... γεννητικά του όργανα έχει προκαλέσει σάλο στο κυβερνών κόμμα της χώρας, το ANC, που απειλεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της γκαλερί όπου εκτίθεται το σατιρικό έργο.

Το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) ζητεί από την Γκαλερί Γκούντμαν να κατεβάσει τον πίνακα που τιτλοφορείται Η Λόγχη και παρουσιάζει τον πρόεδρο αλλά και ένα άλλο έργο με το λογότυπο του κόμματος και την πινακίδα "Πωλείται" από πάνω.

Ο πίνακας με τον Ζούμα είναι αντίγραφο ενός διάσημου πόστερ που εικόνιζε τον Βλαντίμιρ Λένιν. Ο πρόεδρος παρουσιάζεται αγέρωχος, στη στάση του Λένιν, μόνο που τα γεννητικά του όργανα κρέμονται έξω από το παντελόνι του.
ΔΕΙΤΕ: Ο πρόεδρος... δείχνει τα γεννητικά του όργανα! - Φωτογραφία 2 
Οι πίνακες αυτοί αποτελούν τμήμα μιας συλλογής που τιτλοφορείται "Χαίρε Κλέφτη" και βαθύτερος στόχος της είναι να προκαλέσει μια συζήτηση για το αν το κόμμα έχει χάσει τον ηθικό προσανατολισμό του.

"Χλευάζει το ανώτατο αξίωμα", υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ANC Τζάκσον Μτέμπου. Ο εκπρόσωπος είπε ότι είναι δικαίωμα του καλλιτέχνη να εκφραστεί όπως επιθυμεί αλλά ότι η Λόγχη είναι ένας "χυδαίος" πίνακας που γελοιοποιεί τον πρόεδρο της χώρας.

Τα έργα που εκτίθενται στην γκαλερί παρουσιάζουν με προκλητικό τρόπο τους "ήρωες" του ANC και ταυτόχρονα υπογραμμίζουν την κοινή πεποίθηση περί διαφθοράς στα κυβερνητικά κλιμάκια και ότι οι ανώτατοι αξιωματούχοι εκμεταλλεύονται τη θέση τους για να πλουτίσουν. Ένας πίνακας θυμίζει σοβιετικό πόστερ και έχει γραμμένες τις φράσεις "Οι Κλεπτοκράτες" και "Θέλουμε Chivas, BMW και Λάδωμα".

"Δεν θα απομακρύνουμε τα έργα υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα του καλλιτέχνη στην ελευθερία της έκφρασης και για να τιμήσουμε τη φήμη μας", είπε η Λάρα Κόσεφ που εργάζεται στην γκαλερί.

Αφότου ανέλαβε την προεδρία, το 2009, ο Ζούμα έχει γίνει πολλές φορές πρωτοσέλιδο, όχι τόσο για την πολιτική του αλλά για την προσωπική του ζωή. Έχει παντρευτεί έξι γυναίκες και είναι πατέρας 21 παιδιών.

Η Λόγχη, έργο του γνωστού καλλιτέχνη και πολέμιου του απαρτχάιντ Μπρετ Μάρεϊ έχει ήδη πουληθεί σε έναν Γερμανό έναντι 16.300 δολαρίων.

Ο Άντον Χάρμπερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελευθερίας της Έκφρασης χαρακτήρισε "ηλίθιο" το αίτημα του ANC. "Καταλαβαίνω ότι κάποιες από τις εικόνες μπορεί να κάνουν ορισμένους να αισθάνονται άβολα, όμως η τέχνη δεν έχει ως στόχο να μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα. Σκοπός της είναι να μας ωθήσει να σκεφτούμε και να συζητήσουμε για θέματα όπως η διαφθορά και ο νεποτισμός... Αυτά είναι τα σοβαρά ζητήματα", τόνισε ο Χάρμπερ.


24wro

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2013 ΑΘΕΑΤΗ ΓΝΩΣΗ
Powered byBlogger