Εκτακτο Δελτίο

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

ΜΑΘΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ: ΤΟ ΒΟΥΤΗΡΟ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΕΙΝΟ ΓΙΑ ΣΑΣ - Η ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΧΗΜΙΚΗΕπιμέλεια άρθρου Vagedim

8 Φεβρουαρίου 2013Όπως και η γιαγιά μου πριν από μένα, δεν είχε ποτέ μαργαρίνη στο σπίτι. Ίσως χάρη σε αυτήν, το ένστικτό μου μου είπε πάντα ότι το βούτυρο είναι καλύτερο για σας.
Δεν είναι μόνο η γεύση στο βούτυρο που είναι ασύγκριτα καλύτερη, είναι ένα φυσικό προϊόν που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν στο φαγητό και το μαγείρεμα για αιώνες χωρίς να καταστρέφει την υγεία τους. 
Γιατί το άλλαξαν  για την μαργαρίνη, μια συνθετική και άκρως δυσάρεστης γεύσης παρασκευή που συνδέεται με πρόσθετα και φθηνά, χαμηλής ποιότητας έλαια εξευγενισμένα σε βιομηχανική κλίμακα;


Ειδικά, αν σας πω ότι χωρίς χρωματισμούς η μαργαρίνη δεν έχει κάν κίτρινο χρώμα, αλλά στην πραγματικότητα μια ανορεκτική απόχρωση λασπωμένου γκρί. Η προτίμησή μου για το βούτυρο ξεκίνησε με το ένστικτο, ότι τα τελευταία χρόνια έχει υποστηριχθεί από ένα αυξανόμενο σώμα επιστημονικών  ερευνών που όχι μόνο δείχνει ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να σταματήσουμε να τρώμε βούτυρο, αλλά επίσης οδηγεί σε ένα αναπόφευκτο συμπέρασμα: ότι δεκαετίες συμβουλών κυβερνητικής υγείας, ιδιαίτερα όσον αφορά τις καρδιακές παθήσεις, τα επίπεδα χοληστερόλης και την κατανάλωση λιπών και ελαίων, είναι σαφώς λανθασμένα. 
Είναι τόσο λάθος, που στην πραγματικότητα, πιστεύω ότι οι υπεύθυνοι για την υγείας μας οφείλουν τώρα μια συγγνώμη. 
Μας έχουν εξαπατήσει στο να πιστεύουμε ότι η μαργαρίνη θα ήταν καλύτερη για εμάς από ό, τι το βούτυρο.  Η φρυγανιά του πρωινού έχει καταστραφεί εδώ και δεκαετίες από καλόκαρδες νοικοκυρές νομίζοντας ότι έκαναν το καλύτερο για τους συζύγους και τα παιδιά τους με τη μετάβαση από το βούτυρο στην μαργαρίνη.

Διότι,  αναλύοντας ξανά μια μελέτη που διεξήχθει αρχικά στα τέλη της δεκαετία του εξήντα και πιο πρόσφατα του εβδομήντα, οι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει αυτό που πολλοί από εμάς έχουν πιστέψει ότι είναι η αλήθεια για χρόνια. 
Η μαργαρίνη δεν είναι καλύτερη για σας από ό, τι το βούτυρο. Στην πραγματικότητα, η μαργαρίνη είναι περισσότερο επιβλαβής για την υγεία σας από ό, τι το βούτυρο.
Τα επιστημονικά στοιχεία είναι εντυπωσιακά και σε πλήρη αντίθεση με τις εδώ και δεκαετίες επίσημες συμβουλές ότι πρέπει όλοι να μειώσουμε την κατανάλωση μας από τα ζωικά λίπη.

Λαμβάνοντας ένα δείγμα μεσήλικων ανδρών της Αυστραλίας που είχαν βιώσει είτε μια καρδιακή προσβολή ή είχαν υποφέρει από στηθάγχη, οι μισοί είχαν ενημερωθεί να μειώσουν την πρόσληψη ζωικού λίπους και να την αντικαταστήσουν με κενταύριο (το οποίο είναι παρόμοιο με το ηλιέλαιο) και μαργαρίνη, ενώ οι υπόλοιποι μισοί συνέχισαν να τρώνε κανονικά.
Εάν η ανίερη συμμαχία των κυβερνητικών διατροφολόγων και η βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων ήταν σωστές  και η μαργαρίνη ήταν πραγματικά καλύτερη για σας, δεδομένου ότι ισχυρίζονται εδώ και δεκαετίες - θα περίμενε κανείς οι άνδρες που άλλαξαν θεραπεία σε κενταύριο να ζουν περισσότερο και να έχουν καλύτερη αποτελέσματα στην υγεία . 
Το ακριβώς αντίθετο αποδείχθηκε ότι είναι αληθινό. Εκείνοι που έτρωγαν περισσότερο, τα παράγωγα προϊόντα με κενταύριο, είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.
Ξαφνικά, η μαργαρίνη δεν φαίνεται να είναι η υγιής επιλογή, ενώ εκείνες οι ακριβές εκστρατείες μάρκετινγκ την υποστηρίζουν για να είναι.
Αρχικά, η  ευρέως αποδεκτή σοφία είναι ότι τα κορεσμένα λίπη είναι βλαβερά για σας -  μια ιδέα στην οποία τόσες πολλές συμβουλές για την υγεία λέγονται  φαίνεται όλο και περισσότερο επισφαλής. 
Τόσο γρήγορη είναι η μετατόπιση της επιστημονικής σκέψης ότι υπάρχει μια αυξανόμενη πεποίθηση ότι τα φυσικά κορεσμένα λίπη - όπως αυτά που περιέχονται σε γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας, σε αντίθεση με εκείνα που περιέχονται στο περιθώριο - μπορεί πραγματικά να αποδειχθούν ότι είναι καλύτερα για σας. 
Βεβαίως, αυτά τα λίπη έχουν ήδη αναγνωριστεί ως βασικά συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών, που είναι απαραίτητα για την παραγωγή ορισμένων ορμονών και έχουν ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην μεταφορά και την απορρόφηση ορισμένων βιταμινών και μετάλλων. 
Μάλιστα, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια μετα-μελέτη (η μελέτη των μελετών, αν θέλετε) από την Αμερική, που καλύπτει σχεδόν 350.000 άτομα, κατέληξε σε ένα σοκαριστικό συμπέρασμα, και ότι λίγα χρόνια νωρίτερα θα είχε γίνει πρωτοσέλιδο.

Τώρα, όμως, απλώς επιβεβαίωσε ό, τι ένα αυξανόμενο σώμα της επιστημονικής γνώμης πιστεύει ήδη - ότι υπάρχει, και δεν είχε ποτέ,  οποιαδήποτε καλά στοιχεία που συνδέουν την πρόσληψη των διαιτητικών κορεσμένων λιπών τις παρεμποδισμένες στεφανιαίες αρτηρίες και τις καρδιακές παθήσεις.
Υπήρχε, βέβαια, με την πεποίθηση ότι το ακριβώς αντίθετο ήταν αλήθεια και ότι εκατομμύρια από εμάς πείστηκαν να εγκαταλείψουν το βούτυρο και να στραφούν στην μαργαρίνη.  Τώρα,ίσως, βλέπετε γιατί οι σύμβουλοι δημόσιας υγείας  θα πρέπει να είναι στο εδώλιο του κατηγορουμένου εξηγώντας μας.

Το βούτυρο, λοιπόν δεν είναι κακό για σας. Στην πραγματικότητα, είναι υγιές, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, ευεργετικά κορεσμένα λίπη, το είδος της χοληστερόλης που είναι ζωτικής σημασίας για τον εγκέφαλο και την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και διάφορες φυσικές ενώσεις με αντιμυκητιακές, αντιοξειδωτικές, ακόμα και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Η μαργαρίνη, αντίθετα, ήταν πάντα πολύ χειρότερη, εκτός απο τα κέρδη που άρπαζαν οι κατασκευαστές και ποτέ δεν ήταν διατεθειμένοι να παραδεχθούν. 
Αρχικά, ξεκίνησε με τα «υδρογονωμένα λίπη», τα οποία ήταν τόσο πυκνά που το στερεό σκυρόδεμα δεν θα μπορούσε να έχει κάνει καλύτερη εργασία φραξίματος των στεφανιαίων αρτηριών σας. Ειλικρινά, αυτή η ουσία ήταν θανατηφόρα.
Αντιμέτωποι με τα αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία, οι γίγαντες εταιρείες επεξεργασμένων τροφίμων διστακτικά γύρισαν πίσω στα εργαστήρια τους για να αναδιατυπώσουν το προϊόν τους. 
Αυτή τη φορά, καυχήθηκαν, ότι η μαργαρίνη θα γίνεται με «εστεροποιημένα» φυτικά έλαια (μια θεραπεία που αναδιατάσσει τα μόρια λίπους υπό υψηλή θερμοκρασία και πίεση, με τη χρήση ενζύμων ή οξέων ως καταλυτών). 
Κατέστησαν τα έλαια λιγότερο πυκνά και ως εκ τούτου, ήλπιζαν, ότι θα ήταν λιγότερο επιβλαβή για την υγεία μας. 

Γιατί πρέπει να πιστέψουμε στους κατασκευαστές για δεύτερη φορά αφού δεν έχουν ιδέα - καθώς ποτέ δεν ανέλαβαν την ευθύνη για την τεράστια ζημιά που είχε γίνει για την παγκόσμια υγεία με τα υδρογονωμένα λίπη τους - που σήμερα απαγορεύονται σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ, λόγω της ανησυχίας σχετικά με τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία μας.

Το καλύτερο κομμάτι εδώ και 20 χρόνια, είναι τα συστατικά της μαργαρίνης, ή  «οι διαδόσεις» , όπως οι εταιρείες επεξεργάσιμων τροφίμων που προτιμούν να λένε, ότι μπορεί να έχουν αλλάξει, αλλά επιχειρήματα για τις επιπτώσεις στην υγεία δεν έχουν. 
Πάρτε παράδειγμα τα αποκαλούμενα για την  χοληστερόλη- όπως Benecol και ProActiv. Ναι, χρησιμοποιούν χημικές ουσίες - στερόλες και στανόλες - για να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης, αλλά το κάνουν σε μια εποχή που αρχίζουν να φαίνονται οι πεποιθήσεις σχετικά με τη χοληστερόλη ως επισφαλής, όπως αυτές για τα κορεσμένα λίπη.
Υπάρχουν αναδυόμενες επιστημονικές αποδείξεις ότι οι συνολικές προοπτικές για την υγεία μπορεί να είναι καλύτερες για τα άτομα με τα άνω του μετρίου επίπεδα χοληστερόλης.


Για άλλη μια φορά, οι πεποιθήσεις που έχουν διαμορφώσει τις επίσημες υπαγορεύσεις της υγείας επί δεκαετίες έχουν βγεί απο το κεφάλι τους. Χρειάζεται επειγόντως να γίνει περισσότερη έρευνα , αλλά βέβαια πρέπει να προηγηθεί η απολογία . «Κάναμε λάθος - συγγνώμη,« θα ήταν μια καλή αρχή.
Όσο για τα λεγόμενα υβριδικά αλείμματα, όπως τα Lurpak, για παράδειγμα - βούτυρο που αναμειγνύεται με λίγο φυτικό έλαιο μπορεί να είναι βολικό για επάλειψη, αλλά είναι αρκετά άσκοπο σε μια χώρα όπου, για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, το βούτυρο για  επάλειψη διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου σε ενα πιάτο βουτήρου. 
Έτσι, τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να τρώμε βούτυρο (με μέτρο, φυσικά) ή ακόμη και να αρχίσουμε  να τρώμε ξανά, αν είμαστε ένας από τα εκατομμύρια που εξαπατήθηκαν και να αλλάξουμε την ανθυγιεινή και δυσάρεστη μαργαρίνη. 

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2013 ΑΘΕΑΤΗ ΓΝΩΣΗ
Powered byBlogger