Η αναζήτηση του γιέτι συνεχίζεται. Ετοιμάζεται αποστολή στα Ουράλια, στα βορειοανατολικά της περιοχής, για να βρεθούν οι ενδείξεις διαμονής του ανθρώπου των χιονιών. Οι μαρτυρίες των ντόπιων κατοίκων, όπως επίσης και τα αποτελέσματα της προηγούμενης διεθνούς αποστολής στο Αλτάι εμπνέουν στους συμμετέχοντες στην αποστολή την πίστη, πως το μυστηριώδες ον έχει εντοπιστεί.
Από τα μέσα του 20ου αιώνα άρχισαν να εμφανίζονται οι περιγραφές των αυτόπτων μαρτύρων για τις συναντήσεις με παράξενα όντα στην περιοχή των Βόρειων Ουραλίων, αργότερα οι μαρτυρίες μειώθηκαν. Όμως πέρσι τα ανθρωποειδή δραστηριοποιήθηκαν: εδώ κι εκεί τους συναντούν οι κυνηγοί, ανακαλύπτονται αποτυπώματα από τεράστιες πατούσες ανθρωποειδών, βρίσκουν υπολείμματα από άγνωστο μαλλί. Πιθανών, κατά την διάρκεια της αποστολής θα καταφέρουν να καταλάβουν την πραγματική φύση των ανθρωποειδών όντων, θεωρεί μέλος της προσεχούς αποστολής Αλεξέι Κόμανεβ. Ο ίδιος πιστεύει, πως περισσότερο τους ταιριάζει η ονομασία «ο άνθρωπος του δάσους»:
- Πιστεύουμε πως η θιβετιανή λέξη «γιέτι», παρόλο που είναι κατανοητή, είναι όμως ανακριβής. Ο άνθρωπος των χιονιών οδηγεί στην σκέψη, πως αυτός ο άνθρωπος μένει στα χιόνια είτε εμφανίζεται μόνο τον χειμώνα, που είναι ριζικά εσφαλμένη αντίληψη. Ο άνθρωπος των δασών, κατά την γνώμη μας, είναι μια ονομασία που ταιριάζει περισσότερο, διότι στις περιοχές μας τον βλέπουν πιο συχνά στα δάση. Και τον ονομάζουν άνθρωπο – διότι δεν μοιάζει ούτε με αρκούδα ούτε με κάποιο αρπακτικό ζώο: περισσότερο θυμίζει ένα τριχωτό ανθρωποειδή.
- Το περσινό φθινόπωρο υπολείμματα από τρίχες τέτοιου ανθρωποειδή ανακάλυψαν σε μια από τις σπηλιές στο Αλτάι οι επιστήμονες από πέντε χώρες – από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Σουηδία, την Εσθονία και την Ρωσία. Με την μελέτη των ευρημάτων άρχισαν να ασχολούνται οι ζωολόγοι και οι γενετικοί της Αγίας Πετρούπολης. Οι τρίχες του «πνεύματος του δάσους» όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι κυνηγοί και του αμερικανικού Μπιγκφούτ, που είχαν βρεθεί πολύ πιο πριν, συνέπεσαν. Ωστόσο οι μελέτες πραγματοποιούνταν με την μέθοδο της ηλεκτρονικής μικροσκοπίας, η οποία δεν έχει μεγάλη ακρίβεια, επεξηγεί ο Βαλεντίν Σαπουνόβ, διδάκτορας βιολογίας, επιστήμονας του Κέντρου οικολογικής ασφάλειας της ΡΑΕ:
- Κατά το παρόν μεγαλύτερη ακρίβεια προσφέρουν τα δεδομένα με το DNA. Εδώ υπάρχει μία ασάφεια. Καταρχήν το υλικό που υπάρχει είναι ελάχιστο. Όμως κάτι μπορούμε να πούμε. Κατόπιν μερικών ερευνών αποκαλύφθηκε και σε μας και στους αμερικανούς ένα αρκετά αστείο αποτέλεσμα: το DNA αυτού του ον πρακτικά δεν διαφέρει σε τίποτα από το DNA του homo sapiens.
Η απόκλιση αποτελεί, σύμφωνα με τον επιστήμονα, λιγότερο από το ένα τοις εκατό. Για να συγκρίνουμε: τα πλησιέστερα στον άνθρωπο όντα – οι χιμπατζήδες – διαφέρουν γενετικά από εμάς κατά 1-2%. Όμως δεν μπορούμε να πούμε πως η πραγματοποιημένη γενετική εξέταση είναι 100% σίγουρη. Την καθαρότητα του πειράματος μπορούσαν να την παραβιάσουν οι ίδιοι οι ερευνητές, και οι τρίχες αποτελούν υλικό που παρουσιάζει ελάχιστες πληροφορίες:
- Δεν μπορούμε με ακρίβεια να καταλάβουμε σε ποιο βιολογικό είδος ανήκει αυτό τον ον. Μπορούμε μόνο να εξακριβώσουμε τα όρια της ζωικής υποκατηγορίας. Ενώ βάσει του DNA, εφόσον έχουμε περισσότερο υλικό, τουλάχιστον μια σταγόνα αίματος είτε μερικές δεκάδες τρίχες με τους θύλακες της τρίχας, τότε θα μπορούμε να μιλάμε με ακρίβεια. Μέχρι τώρα το αποτέλεσμα δεν είναι τελικό.
Μπορεί η νέα αποστολή στα Ουράλια να φέρει την απάντηση σε αυτό το μυστήριο. Τα μέλη της θα ακολουθήσουν τα χνάρια του ανθρώπου των δασών το καλοκαίρι, περίπου στις αρχές Ιουλίου. Εάν το παραμύθι γίνει πραγματικότητα θα μας δείξει το μέλλον.
πηγη: ΑΘΕΑΤΗ ΓΝΩΣΗ
Δημοσίευση σχολίου