Εκτακτο Δελτίο

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΝ ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ


Τα νοσοκομεία μπορεί να παρακρατούν την τροφή και το νερό απότους ηλικιωμένους ασθενείς, έτσι ώστε να πεθαίνουν πιο γρήγορα,μειώνοντας το κόστος και εξοικονομώντας χώρους, προειδοποιούν κάποιοι γιατροί.

Χιλιάδες άνθρωποι με  ανίατες ασθένειες τοποθετούνται στο λεγόμενο «μονοπάτι φροντίδας» (‘Care Pathway’) κάθε χρόνο για να επιταχυνθεί το τέλος της ζωής τους.

Όμως, σε επιστολή τους προς την εφημερίδα Daily Telegraph, έξι γιατροί που ειδικεύονται στη φροντίδα των ηλικιωμένων,ισχυρίζονται ότι τα νοσοκομεία σε όλη τη Βρετανία μπορεί να χρησιμοποιούν την αμφιλεγόμενη πρακτική για να εξοικονομηθούν χρήματα.

Η πρακτική ‘Liverpool Care Pathway’ (‘Μονοπάτι Φροντίδας του Λίβερπουλ’)που χρησιμοποιείται από το 29 τοις εκατό των ασθενών που βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους σε κάποιονοσοκομείοκατακρατούν υγρά και φάρμακα στην τελική φάση της ζωής του ασθενούς.

Η πρακτική αυτή υποστηρίζεται από το Υπουργείο Υγείας.

Αλλά οι έξι εμπειρογνώμονες λένε στην Daily Telegraph ότι στους ηλικιωμένους, ο φυσικός θάνατος είναι πιο συχνά χωρίς πόνο και αγωνία.

Η ομάδα προειδοποίησε ότι δεν έχουν αποκτήσει όλοι οι γιατροί τη σωστή συναίνεση από τους ασθενείς και δεν καταφέρνουν να ρωτήσουν σχετικά με το τι θα ήθελαν, ενώ είναι ακόμη σε θέση να αποφασίσουν.

Οι γιατροί λένε ότι αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση ασθενών πουκουβαλάνε μια κάρτα που δηλώνει ότι δεν θέλουν τη θεραπεία αυτού του «μονοπατιού» τις τελευταίες ημέρες της ζωής τους.

Ένας από τους υπογράφοντες την επιστολή αυτή, ο Δρ Gillian Craig, συνταξιούχος γεροντολόγος και πρώην αντιπρόεδρος τηςΣυμμαχίας Ιατρικής Δεοντολογίας, δήλωσε στην εφημερίδα: «Αν είσαι κυνικός με αυτό, όπως είμαι κι εγώ, μπορείς να το δεις ωςένα μέτρο μείωσης του κόστους, αν δεν θέλεις τα κρεβάτια σου να γεμίσουν με ηλικιωμένους. "

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, δήλωσε: «Οι άνθρωποιπου φτάνουν στο τέλος της ζωής τους πρέπει να έχουν δικαίωμα σε υψηλής ποιότητας, συμπονετικής και αξιοπρεπούς φροντίδας.

«Η Liverpool Care Pathway (LCP) δεν είναι για την εξοικονόμηση χρημάτων. Πρόκειται για ένα καθιερωμένο και σεβαστό εργαλείο που συνιστάται από το NICE (Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής) και έχει τη συντριπτική υποστήριξη από τους κλινικούς ιατρούς στην χώρα μας και στο εξωτερικό.
«Στην απόφαση να χρησιμοποιηθεί το μονοπάτι πρέπει νασυμμετέχουν οι ασθενείς και τα μέλη της οικογένειάς τους, και η κατάσταση του ασθενούς πρέπει να παρακολουθείται στενά.

«Αν, όπως συμβαίνει μερικές φορές, ένας ασθενής παρουσιάσει βελτίωση, βγαίνει από το μονοπάτι LCP, ανεξάρτητα ποιαθεραπεία του ταιριάζει καλύτερα στις νέες ανάγκες του.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2013 ΑΘΕΑΤΗ ΓΝΩΣΗ
Powered byBlogger