Επιμέλεια άρθρου Vagedim
12 Φεβρουαρίου 2013
Το Codex Gigas επίσης γνωστό ως η Βίβλος του διαβόλου, κάποτε θεωρούνταν το όγδοο θαύμα του κόσμου. Το βιβλίο ζυγίζει 165 λίβρες. Ένα από τα μυστήρια του Codex Gigas είναι αυτός που το έγραψε.
Το Codex Gigas είναι το μεγαλύτερο σωζόμενο μεσαιωνικό χειρόγραφο στον κόσμο. Είναι επίσης γνωστό ως η Βίβλος του διαβόλου λόγω της μεγάλης εικόνα του διαβόλου στο εσωτερικό και το μύθο γύρω από τη δημιουργία του. Θεωρείται ότι έχει δημιουργηθεί στις αρχές του 13ου αιώνα στο μοναστήρι των Βενεδικτίνων του Podlažice στη Βοημία (σύγχρονη Δημοκρατία της Τσεχίας). Περιέχει την Αγία Γραφή, καθώς και πολλά ιστορικά έγγραφα όλα γραμμένα στα λατινικά. Κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου »το 1648, το σύνολο της συλλογής του έγινε από τον σουηδικό στρατό ως λάφυρο, και τώρα σώζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σουηδίας στη Στοκχόλμη, αν και δεν είναι κανονικά πρός επίδειξη
Η Γένεση στον Codex Gigas
Πολλοί θα έλεγαν ότι είναι αδύνατο ένας άνθρωπος να μπορούσε να έχει γράψει το πλήρες κείμενο μόνος του. Ωστόσο, πρόσφατα, μια ομάδα έρευνας επιστημόνων, που χρηματοδοτείται από το National Geographic, απο τα συμπεράσματα, υποστηρίζουν ότι η ιστορία του Codex είναι έργο ενός ανθρώπου.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, από το κείμενο του χειρογράφου, οι ερευνητές σημείωσαν ότι το βιβλίο χρησιμοποιεί μόνο έναν τύπο μελανιού. το οποίο έγινε από συντριμμένες φωλιές εντόμων. Το στυλ και η γραμματοσειρά της καλλιγραφίας είναι συνεπή σε όλο, οδηγώντας τους ερευνητές να πιστεύουν ότι το χειρόγραφο είναι έργο ενός γραφέα, παρά πολλών. Η συγγραφή του κειμένου θεωρείται αυτοδίδακτη, λόγω της έλλειψης εξειδίκευσης.
Η ομάδα επίσης θεώρησε ότι ο γραφέας πρέπει να είναι ταλαντούχος, αν και ήταν ερασιτέχνικό λόγω του πορτρέτου του διαβόλου. Οι εμπειρογνώμονες υπολογίζουν ότι «η Βίβλος του διαβόλου» θα είχε πάρει τουλάχιστον 25-30 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί.
Οι σελίδες σύμφωνα με τους ισχυρισμούς φτιάχτηκαν από τα δέρματα 160 όνων. Σύμφωνα με το μύθο, αυτό το όμορφο κείμενο αναπήδησε από ένα σύμφωνο που έγινε μεταξύ ενός καταδικασμένου μοναχού,και του διαβόλου.
Το χειρόγραφο περιλαμβάνει φωτισμούς σε κόκκινο, μπλε, κίτρινο, πράσινο και χρυσό. Τα κεφαλαία γράμματα φωτίζωνται περίτεχνα, συχνά σε όλη την σελίδα. Ο κώδικας έχει μια ενιαία εμφάνιση, όπως η φύση της γραφής παραμένει αμετάβλητη σε όλο, χωρίς να εμφανίζει σημάδια ηλικίας, ασθένειας ή της διάθεσης εκ μέρους του γραφέα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην πεποίθηση ότι ολόκληρο το βιβλίο γράφτηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (δείτε το μύθο), αλλά οι επιστήμονες αρχίζουν να θεωρούν και να ερευνούν τη θεωρία ότι διήρκεσε πάνω από 20 χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Μικροί Προφήτες
Η εμπρόσθια όψη, περιλαμβάνει μια μοναδική εικόνα του διαβόλου, περίπου 50 εκατοστά. Αρκετές σελίδες πριν από αυτές είναι γραμμένες σε μαύρη περγαμηνή και έχουν ενα πολύ θλιβερό χαρακτήρα, κάπως διαφορετικές από το υπόλοιπο του κώδικα. Ο λόγος για τον διαφορετικό χρωματισμό είναι ότι όταν η περγαμηνή εκτίθεται στο φως "μαυρίζει", Η περγαμηνή γίνεται από δέρματα ζώων, γι αυτό κατά τη διάρκεια των αιώνων οι σελίδες που είχαν εκτεθεί έχουν ένα πιο σκούρο χρώμα. Ακριβώς απέναντι από το διάβολο είναι μια πλήρης εικόνα της βασιλείας των ουρανών, Το «αγαθό εναντίον του κακού,» σε αντίθεση με την εικόνα του διαβόλου.
Ο Θρύλος
Σύμφωνα με μια εκδοχή ενός μύθου που έχει ήδη καταγραφεί στο Μεσαίωνα, ο γραφέας ήταν ένας μοναχός ο οποίος έσπασε τούς μοναστικούς όρκους του και καταδικάστηκε να θαφτεί ζωντανός. Για να αντέξει αυτή την σκληρή ποινή υποσχέθηκε να δημιουργήσει σε μία μόνο νύχτα ένα βιβλίο για να δοξάσει το μοναστήρι για πάντα, συμπεριλαμβανομένης όλης της ανθρώπινης γνώσης. Κοντά στα μεσάνυχτα ήταν σίγουρος ότι δεν θα μπορούσε να ολοκληρώσει αυτήν την υποχρέωση, κι έτσι έκανε μια ειδική προσευχή,
που δεν απευθύνθηκε στο Θεό αλλά στον Εκπεσών άγγελο Σαμαέλ, ζητώντας του να τον βοηθήσει να ολοκληρώσει το βιβλίο σε αντάλλαγμα την ψυχή του. Ο διάβολος ολοκλήρωσε το χειρόγραφο και ο μοναχός πρόσθεσε την εικόνα του διαβόλου από ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια του. Στις δοκιμές για να αναδημιουργήσει το έργο του, εκτιμάται ότι η αναπαραγωγή μόνο της καλλιγραφίας, χωρίς τις απεικονίσεις ή τους καλλωπισμούς, θα είχε διαρκέσει 5 χρόνια συνεχούς γραψίματος.
Δημοσίευση σχολίου