Ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον και το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών χαρτογράφησε μια απομακρυσμένη περιοχή της Ονδούρας, όπου μπορεί να βρίσκεται η θρυλική χαμένη πόλη της Σιουδάδ Μπλάνκα ντε Όρο ή αλλιώς Λευκή Πολιτεία του Χρυσού.
Η ΕΙΔΗΣΗ αυτή ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον πρόεδρο της Ονδούρας, Πορφίριο Λόμπο και σηματοδοτεί την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης έρευνας με βάση την ανίχνευση φωτός (LiDAR), στην περιοχή Μοσκιτία (Περιοχή των Κουνουπιών), ένα από τα λιγότερο εξερευνημένα τροπικά δάση του κόσμου.
Μια πρώτη ανάλυση της μελέτης LiDAR εντόπισε τα ερείπια αυτού που θα μπορούσε να είναι η χαμένη πόλη Σιουδάδ Μπλάνκα ή κάποια άλλη χαμένη πολιτεία. Οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται με τη μέθοδο ανίχνευσης του φωτός παρέχουν στους επιστήμονες στοιχεία που δίνουν τις ακριβείς θέσεις τοποθεσιών.
Η ομάδα επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ, έχει ολοκληρώσει περισσότερες από 150 χαρτογραφήσεις στη χώρα και η εμπειρία τους αποδείχτηκε πολύ χρήσιμη στην τελειοποίηση του έργου χαρτογράφησης της Ονδούρας.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Στιβ Έλκινς, είχε ενθουσιαστεί από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στα τροπικά δάση της Μοσκιτίας, εδώ και 20 χρόνια, αλλά είχε απελπιστεί από τη δυσκολία των δορυφόρων να φωτογραφίσουν την περιοχή, καθώς δεν μπορούσαν να διαπεράσουν τον πυκνό θόλο των δέντρων. Έτσι, επικοινώνησε με ερευνητές πανεπιστημιακών προγραμμάτων για να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο.
Πανεπιστημιακοί καθηγητές έχουν εργαστεί πάνω στη βελτίωση και εφαρμογή εναέριων ανιχνευτών φωτός (LiDAR) για να «φανερώσουν» την επιφάνεια της Γης, κυρίως σε γεωλόγους, πάνω από μία δεκαετία.
«Ανοίγοντας δρόμο» στην πυκνή βλάστηση
Το 2009, ερευνητές είχαν χαρτογραφήσει με επιτυχία τον αρχαιολογικό χώρο στο Μπελίζ, χρησιμοποιώντας εναέριο LiDAR. Παρ’ όλο που η περιοχή καλυπτόταν από πυκνή βλάστηση, τα δεδομένα του LiDAR έδειξαν ότι υπήρχαν ερείπια κτιρίων και αγροτικοί οικισμοί, οι οποίοι δεν είχαν βρεθεί παρά τις ανασκαφές που γίνονταν εκεί τα τελευταία 25 χρόνια.
Στο πλαίσιο του έργου της Ονδούρας, η ομάδα έχει καλύψει την περιοχή με 25 έως 50 παλμούς λέιζερ ανά τετραγωνικό μέτρο, συνολικά πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια βολές λέιζερ. Ο αριθμός των περιοχών που χαρτογραφήθηκαν και οι εικόνες που συλλέχθηκαν πέρασαν από ένα φίλτρο αφαίρεσης της βλάστησης και δημιουργήθηκαν ψηφιακά υψομετρικά μοντέλα.
Η μελέτη αυτή δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να «δουν» μέσα από τα τροπικά δάση το έδαφος της γης και να μελετήσουν τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, καθώς και την πιθανότητα ύπαρξης αρχαιολογικών μνημείων.
Στο μέλλον, φαίνεται ότι η μέθοδος της εναέριας ανίχνευσης θα χρησιμοποιηθεί ευρέως.
Το Ελ Ντοράντο
Σύμφωνα με το μύθο, η Λευκή Πολιτεία είναι γεμάτη από χρυσό και έχει αναζητηθεί από εξερευνητές και κυνηγούς θησαυρών από τότε που ο Κορτέζ έκανε την πρώτη αναφορά σε αυτήν σε επιστολή του στο βασιλιά Κάρολο Ε’ της Ισπανίας, το 1526.
Η Σιουδάδ Μπλάνκα έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη μυθολογία της Κεντρικής Αμερικής. Τα κείμενα την αναφέρουν ως τη γενέτειρα του θεού των Αζτέκων, τον Κετζαλκοάτλ, ενώ αναφορές που έχουν γίνει μέσα στα χρόνια κάνουν λόγο για χρυσά είδωλα και περίτεχνες σκαλιστές λευκές πέτρες που προέρχονται από τη Λευκή Πολιτεία.
Ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ η ύπαρξη της πόλης. Εάν επιβεβαιωθεί η ανακάλυψη της Λευκής Πολιτείας του Χρυσού, τότε θα πρόκειται για ανακάλυψη ανάλογη με εκείνη του Μάτσου Πίτσου, το οποίο κείτονταν κρυμμένο ανάμεσα στα βουνά για εκατοντάδες χρόνια μέχρι να το ανακαλύψει ο αμερικανός ιστορικός Χάιραμ Μπίνγκαμ.
Δημοσίευση σχολίου