Εκτακτο Δελτίο

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ: ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ





atheatignosi.blogspot.gr


Ένα αφρικανικό σαλιγκάρι εμφανίζεται να είναι σε μια εκστρατεία για να κατακτήσει την κεντρική και νότια Αμερική. Αλλά πόση ζημιά μπορεί να κάνει ένα μαλάκιο - και να είναι πραγματικά θανάσιμο στους ανθρώπους;

Σε ένα μέσο μέγεθος μόλις δύο εκατοστά μήκος, το αποκαλούμενο γιγαντιαίο αφρικανικό σαλιγκάρι εδάφους (fulica achatina) μπορεί να μην είναι κατάλληλο για έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια ταινία φρίκης της δεκαετίας του '50, αλλά σπέρνει τον όλεθρο ακόμα σε πολλές χώρες της Νότιας Αμερικής και την αμερικανική πολιτεία της Φλόριντα. 



Η απειλή έγκειται στην ικανότητές τους να πολλαπλασιάζονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Τα σαλιγκάρια φτάνουν στην ωριμότητα μετά από ένα έτος και μπορεί να παράγουν  200-300 αυγά μηνιαίως, οδηγώντας σε τεράστιες προσβολές μέσα σε ενα σύντομο χρονικό διάστημα. Τα σαλιγκάρια, τα οποία κατάγονται από την Ανατολική Αφρική, εμφανίζονται στην Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, στη λίστα των 100 κορυφαίων χωροκατακτητικών ειδών στον κόσμο. 


Σε μία μόνο πόλη της Κολομβίας, την Buenaventura, έχουν περισσότερα από οκτώ τόνους σαλιγκαριών από μια εισβολή που άρχισε πριν από δύο χρόνια. Στο Εκουαδόρ, το πρόβλημα είναι τόσο διαδεδομένο που έχουν βρεθεί στις μισές από τις επαρχίες χωρών συμπεριλαμβανομένων των νησιών Γκαλαπάγκος.

Στα χωράφια, είναι μια γεωργική ενόχληση. Στις πόλεις, σωριάζουν επάνω στα πεζοδρόμια και σχίζουν το στόκο από τα σπίτια. Τέτοια είναι η πυκνότητα με την οποία συναθροίζονται στο ύψος μιας εισβολής, που προκαλούν ακόμη και κηλίδες στις εθνικές οδούς.


Αλλά τα σαλιγκάρια δεν είναι απλά αντιαισθητικά παράσιτα. Μπορούν επίσης να σκοτώσουν. 


Στις τροπικές περιοχές, τα γιγαντιαία αφρικανικά σαλιγκάρια, καθώς επίσης και άλλοι τύποι γυμνοσαλιάγκων και σαλιγκαριών, μπορούν να φέρουν ένα νηματώδης - ένα είδος παράσιτο που ονομάζεται lungworm . Αυτά τα λεπτά σκουλήκια, σε περίπτωση κατάποσης, εισέρχονται σε κυκλοφορία  και ταξιδεύουν στον εγκέφαλο, όπου μπορούν να οδηγήσουν σε ηωζινοφιλική μηνιγγίτιδα.

Τα συμπτώματα κυμαίνονται από πονοκέφαλους ως το τσούξιμο, το μούδιασμα και την ακούσια κάμψη των μυών. Σε βαριές περιπτώσεις, οι πάσχοντες μπορούν να μείνουν σε κώμα και να πεθάνουν. 



atheatignosi.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2013 ΑΘΕΑΤΗ ΓΝΩΣΗ
Powered byBlogger