Εκτακτο Δελτίο

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΩΣ Η ΚΙΝΑ ΚΑΙ Η ΗΠΑ «ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΚΡΥΦΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΩΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΝ ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ "ΧΡΥΣΟ ΡΥΖΙ"»


Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ερευνούν τους ισχυρισμούς ότι το γενετικά τροποποιημένο ρύζι έχει δοκιμαστεί σε παιδιά στην Κίνα ως μέρος ενός ερευνητικού προγράμματος.

Μια πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση πρότεινε ότι οι ερευνητές, που υποστηρίχτηκαν από το αμερικανικό τμήμα γεωργίας, τάϊσαν το πειραματικό γενετικά κατασκευασμένο χρυσό ρύζι σε 24 παιδιά στην Κίνα ηλικίας μεταξύ έξι και οκτώ χρονών.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace απαιτεί μια στάση για δοκιμές στον τομέα του γενετικά εμπλουτισμένου ρυζιού, το οποίο έχει προταθεί ως λύση στην ανεπάρκεια βιταμίνης Α, όπως λέει το ρύζι μεταφέρει περιβαλλοντικούς κινδύνους για την υγεία.

Η Κίνα είναι ο παγκόσμια μεγαλύτερος καλλιεργητής του γενετικά τροποποιημένου βαμβακιού (ΓΤΟ) και ο κορυφαίος εισαγωγέας της σόγιας ΓΤΟ, ενώ το Πεκίνο έχει εγκρίνει ήδη τις γηγενείς ποικιλίες ΓΤΟ ρυζιού ΓΤΟ,  παραμένει επιφυλακτική σχετικά με την εισαγωγή της τεχνολογίας σε εμπορική βάση μέσα σε γενικευμένη ανησυχία του κοινού σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων.

Το κινεζικό κέντρο για την έρευνα ελέγχου ασθενείας και πρόληψης ήρθε μετά από μια έκθεση τον περασμένο μήνα από την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace που ισχυρίστηκε ότι ένα τμήμα Γεωργίας των ΗΠΑ- υποστηριγμένης μελέτης χρησιμοποίησε 24 κινεζικά παιδιά ηλικίας μεταξύ έξι και οκτώ γιανα δοκιμάσουν το γενετικά τροποποιημένο«χρυσό ρύζι».


Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ρυζιού συνεργάζεται με τις οργανώσεις κύριας διατροφής και γεωργικής έρευνας για να αναπτύξει το χρυσό ρύζι ως πιθανή μέθοδο για να μειώσει την ανεπάρκεια βιταμίνης Α στις Φιλιππίνες και το Μπανγκλαντές. 

Η έρευνα από το Πανεπιστήμιο Tufts και άλλων Κινέζων επιστημόνων δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition τον Αύγουστο. Στόχος του ήταν να αποδείξει ότι το ρύζι θα μπορούσε να παρέχει μια καλή πηγή βιταμίνης Α για τα παιδιά σε χώρες όπου η ανεπάρκεια της βιταμίνης είναι κοινή.

Η Andrea Grossman, βοηθός διευθυντής δημοσίων σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Tufts, δήλωσε  στην αντιπροσωπεία κρατικών ειδήσεων Xinhua ότι το πανεπιστήμιο ανησύχησε βαθειά για τους ισχυρισμούς και αναθεωρεί τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα του 2008. 


«Έχουμε δώσει πάντα την υψηλότερη σημασία στις ανθρώπινες υγείες, και λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των ανθρώπινων υποκειμένων έρευνας,   είπε η Γκρόσμαν.
«Παραμένουμε δεσμευμένοι με τα υψηλότερα ηθικά πρότυπα στον τομέα της έρευνας».

Η έκθεση της Greenpeace προκάλεσε ένα κύμα επικρίσεων για την Weibo, την Κινεζική έκδοση του Twitter, με τους ερευνητές που κατηγορούνται για παραβίαση της ηθικής για τον έλεγχο των φτωχών αγροτικών παιδιών των οποίων οι οικογένειες δεν έχουν ενημερωθεί σωστά.


Η Κίνα, ο κορυφαίος παραγωγός και καταναλωτής ρυζιού στον κόσμο, ενέκρινε την ασφάλεια μιας τοπικά αναπτυγμένης πίεσης του γενετικά τροποποιημένου ρυζιού, γνωστής ως ρύζι της BT, το 2009, αλλά η εμπορική παραγωγή έχει καθυστερήσει. 

Εκτός από τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, ο απέραντος τομέας των τροφίμων της Κίνας αγωνίζεται ακόμα να έρθει στα πιασίματα με τη ασφάλεια των τροφίμων τέσσερα έτη μετά από ένα σημαντικό σκάνδαλο όπου το μολυμένο γάλα σε σκόνη κατηγορήθηκε για τους θανάτους τουλάχιστον έξι παιδιών.
atheatignosi.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2013 ΑΘΕΑΤΗ ΓΝΩΣΗ
Powered byBlogger